2011. február 2., szerda

Kedves Ifjak

Kedves ifjú, felsőfokú fiatalok!
Műszaki menedzserek, jogászok, projekt menedzserek, pályázatírók, és pályázatkiírók !

Kedves Jogászok!
Modell vagy sablon?
Úgy vettem észre, hogy valamilyen belső késztetés, vagy külső kényszer hatására azt szeretnétek elérni, hogy minden le legyen papírozva. Mindenre legyen szabály, még a kivételre is.
E törekvésnek az indítéka valószínűleg az, hogy papíron rögzíteni szeretnétek a világ tökéletes modelljét, hogy aztán majd egy szép napon többé ne is kelljen már töprengeni azon, hogy kinek van igaza, mit, hogyan kell csinálni. A végcél, hogy ne is kelljen gondolkodni?
De hát ez a sablonvilág szörnyű lenne ! Ez nem lehet végcél ! Tudjátok ! Mi vagyunk a homo sapiensek ! Nem biorobotok.

Nyelv:
Kedves Ifjú Felsőfokú Fiatalok!
Vigyázni kellene a fogalmazással, kodifikálással is.
Nem mindegy, hogy építési, vagy építészeti.
Nem mindegy, hogy padka, vagy szegély, záróvonal, vagy úttest szélét jelző vonal, körforgalom, vagy körjárat, behajtani tilos, vagy behajtani tilos.
Nem mindegy, hogy és, vagy vagy, vagy és, illetve illetve, akkor és csak akkor.

Mindehhez nemcsak jól kell tudni magyarul, hanem az adott szakterület szaknyelvét is érteni kell. Ezek eddig "csak" nyelvtudások, de ehhez kell még a szaktudás.

Aki viszont csak az anya- és a jog nyelvét ismeri, (persze angolul, meg németül is tud) az csak szó szerint képes átadni és befogadni valamit, s ennek következtében nem is képes asszociálni. No ez a leginkább elviselhetetlen egy kreatív környezet, egy tenni akaró csapat, egy fejlődni szándékozó ország számára.

Ha pl. engem, mérnököt beküldenének egy agyműtétre, avval, hogy csináljam amit mondanak, az biztos, hogy mindent csak szó szerint mernék végrehajtani, mert nem értek hozzá. Lehet, hogy a közbeszerzéseknél, EU-s pályázatoknál is mindent ezért kell lepapírozni és szó szerint teljesíteni, mert Brüsszel túl messze van, vagy mert akik kezén átmegy a dolog azoknak sejtelmük sincs arról amit elbírálnak? Tudnék mesélni.

Fiatalság:
Tessék kérem ellesni a tapasztaltaktól a tudásukat. Sikereikből, s tévútjaikból, erényeikből, s hibáikból is rengeteget lehet tanulni.
Nem kell mindent újra, előről, drága pénzen kitalálni, s aztán hamar rájönni, hogy hol benne a hiba, hanem tanulni kell az elődök tapasztalataiból is.

Annak idején az az ősember horda, amelyik gyengébben kommunikált, s ezért nem tudta átadni a tapasztalatait az utódainak, alul is maradt azokkal szemben, akik, bár szerényebb képességgel bírtak, de tapasztalásaikat jól tovább tudták a generációkon keresztül finomítgatni.

Szóval kérem csak akkor kell kirugdosni az öregeket, ha már a melléjük felvett fiatalok kitanulták a dolog csínját-bínját.

S íme néhány további szentencia:
Nem elég rábízni egy szoftveresre a feladatot, hanem mögé kell állítani egy, a megoldandó funkciókat értő embert, ill. csapatot is.

Nem elég megírni egy programot, hanem azt a rendszerbe állítás előtt ki is kell próbálni.
Nem elég megírni egy jogszabályt, hanem azt még a kihirdetés előtt ki is kell próbálni.
Nem elég megírni egy űrlapot, hanem azt a rendszerbe állítás előtt ki is kell próbálni.
Nem elég megírni egy levelet, hanem azt félhangosan fel is kell olvasni.
Nem elég átvenni a levelet, hanem azt el is kell olvasni.
Nem elég elolvasni a levelet, hanem meg is kell érteni.
Nem elég megérteni, hanem cselekedni is kell tudni az alapján.

Persze ez már nektek sokkal nehezebben megy, mert az informatika annyira kiszolgál, hogy elsorvadnak a klasszikus készségek: Előre gondolkodás, tervezés, tervszerűség, kipróbálás, javítás.
Ha a gépen valamit rosszul írunk, indítunk, futtatunk, azt egyszerűen vissza lehet csinálni. Az élettől azonban nem várhatjuk el, hogy bármit is vissza "undo" -zhassunk.
Ti tehát, akik szinte mindent az informatikán keresztül ismertetek meg, nehezebb helyzetben vagytok a klasszikus módszerrel tudást szerzőkkel szemben. Megszoktátok a kész ábrákat, táblázatokat, s nem láttátok, hogy azok hogyan állnak össze a krétaporos táblán. Videoanimáció mutatta a cucc működését, s nem kellett azt csak szöveg alapján elképzeni. Egy csomó kreatív képesség nem fejlődhetett ki az informatikai bumm miatt.

Ezek után hogyan tovább?
Mindegy mit írok ide. Ez már egy másik dimenzió. Ezt már úgysem értitek.
Jó éjszakát!

2 megjegyzés:

  1. Köhm-köhm.
    Tisztelet a kivéltelnek. Ugyebár?
    Meg persze annak is, aki ilyenné nevelte...

    VálaszTörlés
  2. Ja és: légyszi válts betűszínt, úgy sokkal élvezhetőbb lesz a dolog.

    És ha kérhetem, ne halványszürkére...Ééééérted!?

    VálaszTörlés